Conceptnotulen 7 maart

08/03/2017 - De conceptnotulen van 7 maart.

Locatie: De Kapel
Aanwezigen: 43

Notulist: Wim van Geelen, secretaris.

1) Opening door de voorzitter.

Voorzitter Lenneke Smit  opent de vergadering om exact 20.02 uur,  heet iedereen welkom met name de gasten:  wijkagent (Rick Jansen), de BOA”s (Godfried Adamus en Paul Koppenaal) en wijkambtenaar  (Ella Launspach). Aan de hand van een blauwdruk loopt spreekster de agendapunten van vanavond door. Lees meer

Wat het punt “mededelingen” betreft wijst zij op het feit dat het Wijkplatform sinds recent beschikt over een Facebookpagina en een website. Zij roept de bewoners op daaraan hun bijdragen te leveren. Verder deelt zij mee dat wethouder Stolk deze avond verhinderd is. Haar bijdrage zal vertolkt worden door Ella.

2) Vaststellen agenda.

De agenda wordt  ongewijzigd vastgesteld.

Voorzitter deelt in dit verband mee dat Ella Launspach ook de laatste stand van het Speelplan voor haar rekening zal nemen, Rinie Blauw over het vergroenen van de wijk zal spreken, André Dierick iets zal vertellen over de Verkeersvisie en  ook het Hertenkamp en de Buurtkamer in de Willemshoeve voorbij zullen komen.

3) Goedkeuren notulen d.d. 6 september 2016

Ook voor de conceptnotulen geldt dat die ongewijzigd kunnen worden vastgesteld.

4) Bestuurswisseling.

Voorzitter herinnert aan het overlijden van voorzitter Gerard Schill in november. Daarmee ontstond een vacature en datzelfde gold voor de functies secretaris  (Jan van Schaik) en die van penningmeester (Paul Post). Beiden hadden  eerder al aangegeven om eind 2016 te stoppen.

Inmiddels is het bestuur van het Wijkplatform weer compleet met spreker als voorzitter, Wim van Geelen (secretaris) en Nico Verbrugge (penningmeester). Zij stelt beiden aan de aanwezigen voor en gaat vervolgens over tot het bedanken van Jan en Paul voor hun langjarige inzet. Penningmeester  overhandigt beide heren bloemen, gevolgd door applaus vanuit de zaal.

Voorzitter overhandigt Elise Schill, de weduwe van Gerard, ten slotte een boeket en spreekt waardering uit voor het feit dat zij de moed heeft kunnen opbrengen deze vergadering bij te wonen.

5). Financiën Wijkplatform.

Penningmeester geeft in grote lijnen weer waar het Wijkplatform  in financieel opzicht ervoor staat. Hij meldt dat de kascontrolecommissie, bestaande uit Trees Massop en Joop Vos  de financiën van 2016, het laatste jaar  van Paul als penningmeester, heeft gecontroleerd en in orde bevonden. Dat betekent dat Paul decharge kan worden verleend. Spreker bedankt Paul voor zijn inzet en zegt op de lijnen door hem uitgezet de komende jaren te zullen voortborduren.

De vergadering onderstreept het dechargebesluit met applaus.

6). Leefbaarheid.

Het thema van de avond wordt ingeleid door gemeenteambtenaar Ella Launspach, waarbij zij zich houdt aan de wijkagenda. Zij herinnert aan het investeringsbudget dat de gemeente beschikbaar heeft voor initiatieven uit de wijk, die ertoe zouden moeten leiden  dat de leefbaarheid in de wijken wordt bevorderd.

Wat het Speelplan betreft  deelt Ella mee dat de gemeente een onderzoek heeft laten verrichten naar speelplekken in Woerden. De uitkomsten van dat onderzoek zijn in vier sessies besproken met belanghebbenden/belangstellenden. Voor het Staatsliedenkwartier gaat het daarbij met name om een plan dat afgestemd zal worden met de vernieuwbouw van de R. de Jagerschool. Realisatie kan enkele jaren op zich laten wachten. Sneller uitgevoerd kunnen worden een plan op de grens van de Van Boeijenlanen en de Van Slingelandtlanen en bij de Talmalanen.

Voorzitter memoreert dat er bij het Wijkplatform nog steeds een bedrag van € 7.500  “op de plank”  ligt, bij elkaar gelopen door de leerlingen van de twee basisscholen die de wijk rijk is. Het overleg met de directies van beide scholen omtrent de besteding is nog niet goed op gang gekomen.

Desgevraagd constateert voorzitter dat er geen vragen zijn. Mochten die alsnog komen dan biedt de pauze de mogelijkheid om die te stellen.

Voorzitter bedankt Ella voor haar bijdrage. De zaal applaudisseert.

7).  Hertenkamp.

Voorzitter nodigt vrijwilligers Arthur en Taco uit om iets over de laatste stand van zaken te vertellen. Heet van de naald antwoordt Taco Visser dat overleg met Careyn, de eigenaar van het Hertenkamp, Wooncorporatie Groenwest en de fa. Rodenburg ertoe heeft geleid dat er een stichting is opgericht, de Groene Zorg. Doel van de stichting is om met het Hertenkamp als kern ook de omgeving daarvan groener te maken. Spreker verwacht binnen de termijn van 2 à 3 maanden een inrichtingsplan te kunnen presenteren. Direct daarna zal het plan aan het gemeentebestuur worden gepresenteerd en zal de stichting op zoek gaan naar sponsoren.

Voorzitter bedankt Arthur en Taco voor hun inspirerend verhaal, dat met applaus wordt onthaald.

8). De wijkagent.

Rick Jansen begint met zichzelf voor te stellen, maar gaat al snel over op zijn functie. Hij blijkt een lange staat van dienst als wijkagent te hebben, maar is sinds kort pas in het Staatsliedenkwartier werkzaam. Daarnaast doet hij ook de Bloemen- en Bomenbuurt en de Binnenstad als wijkagent erbij. Op een vraag uit de zaal geeft hij een indruk van een willekeurige werkdag. Daaruit blijkt vooral dat hij meer zou willen doen dan de tijd die hem toegemeten is. Vragen uit de zaal hebben betrekking op de tijd die er ligt tussen een inbraakmelding en de komst van de politie en de bereikbaarheid. Spreker vindt het aantal inbraken de laatste tijd in de wijk zorgelijk en stelt dat dit absoluut een aandachtspunt is voor hem en zijn collega’s die werkzaam zijn in, zoals hij het noemt, de veiligheidsketen.

Aan het eind van zijn inleiding gekomen bedankt voorzitter Rick voor zijn bijdrage en die dank wordt onderstreept door applaus.

9). De Buitengewoon Opsporings Ambtenaren.

BOA’s Godfried en Paul omschrijven hun functie en benadrukken dat zij opsporingsbevoegdheid hebben. Zij richten hun aandacht vooral op parkeeroverlast, zwerfvuil en hondenpoep.  Zij reageren vooral op meldingen, maar constateren tegelijk dat het aantal daarvan uit het Staatsliedenkwartier niet bijster groot is. Zij benadrukken ten slotte dat hun inzetbaarheid beperkter is dan die van de wijkagent. Uit de zaal gaan de vragen met name over de bereikbaarheid, fietsparkeren bij het station en hun voorbeeldfunctie. Voorzitter  stelt met betrekking tot de bereikbaarheid voor om de adressen en telefoonnummers op de site van het Wijkplatform te vermelden en zegt vervolgens dank aan de beide sprekers voor hun bijdrage.

10). Groene Tuinen in het Staatsliedenkwartier.

Voorzitter nodigt Rinie Blauw, bewoonster van het  Staatsliedenkwartier, uit om haar artikel uit het Staatsblad van een nadere toelichting te voorzien. Rinie  en haar partner Gerald Overbeek willen verstening van de tuinen tegengaan. Rinie heeft een aantal boeken meegenomen die in de pauze ingezien kunnen worden. Daar kunnen  ideeën uitgeput worden om dat doel, tegengaan van verstening, te bereiken.  Zij introduceert via een sheet een aantal deskundigen die daarbij de helpende hand kunnen toesteken. Lees meer (ppt, 2.4 MB).

In de loop van haar bijdrage voert zij een enthousiast pleidooi voor groene schoolpleinen en zij sluit haar bijdrage af met het verzoek aan de aanwezigen in de zaal om haar enquête over dit onderwerp in te vullen. Lees meer (jpg, 108 kB).

Voorzitter dankt Rinie voor haar bijdrage en deelt mee dat zij in het bestuur van het Wijkplatform de mogelijkheid om haar project geldelijk te steunen bespreekbaar zal maken.

11). Werkgroep Verkeer.

Ter toelichting wordt André Dierick door voorzitter uitgenodigd het woord te voeren. André begint met een stukje geschiedenis van het opstellen van de Verkeersvisie 2030.  Het door een adviesbureau ontwikkelde plan is in 2016 door de gemeenteraad afgeschoten. Reden: de wijken waren niet uitgenodigd om hieraan hun bijdragen te leveren. Besloten werd om de inbreng vanuit die wijken te maximaliseren, zonder gemeentelijk-politieke  inbreng. Bij het plan betrokkenen zijn nu een eind op streek, maar meer mag spreker daarover volgens afspraak nog niet kwijt. Wel is hij helder over een van de punten die hij heeft ingebracht, namelijk dat verkeer dat in Woerden niets te zoeken heeft uit Woerden geweerd zou moeten worden.

Voorzitter dankt André voor zijn uiteenzetting en geeft vervolgens secretaris het woord om iets over de Buurtkamer te vertellen.

12). Buurtkamer Staatsliedenkwartier.

Secretaris meldt dat hij bij zijn aantreden te horen kreeg dat de Buurtkamer, een activiteit die overigens onder Welzijn Woerden valt, in een dip terecht was gekomen door verandering van de beheerstructuur van de Willemshoeve. Enkele weken geleden kreeg het bestuur echter te horen dat de Buurtkamer weer in de Willemshoeve terecht kwam en spreker is daar vanmiddag even langs geweest. Hij trof daar 50 à 60 bezoekers aan die in een geanimeerde sfeer bezig waren met kaartspelletjes, sjoelen en koersbal. Ook de catering, verzorgd door een viertal vrijwilligsters, was dik in orde. Spreker gaat ervan uit dat continuïteit nu gewaarborgd is. Hij deelt ten slotte nog mee dat het Wijkplatform een bijdrage verleent aan de Buurtkamer, zodat de kosten per deelnemer laag kunnen bolijven.

13). Rondvraag.

Hiervan wordt gebruik gemaakt door aandacht te vragen voor  het oneigenlijk gebruik van de groenvoorzieningen in de de Savornin Lohmanlaan. Er zijn bewoners die in plaats van een klein stukje om te lopen hun pad door de groenstrook kiezen. Kan daar niets aan gedaan worden?

Penningmeester, nu in zijn rol als voorzitter van Spoorlieden, merkt op daar met GroenWest over gesproken te hebben. Fysieke maatregelen zijn niet te nemen, vindt hij, maar het is een gedragskwestie. Dit probleem is dus niet gemakkelijk op te lossen.

14). Sluiting en vaststellen datum volgende vergadering.

Voorzitter sluit om 21.43 uur de vergadering met een woord van dank aan de aanwezigen, waaronder zij ook een flink aantal nieuwe gezichten ontwaart, voor hun inbreng.

Zij deelt ten slotte mee dat de eerstvolgende vergadering gehouden zal worden op 6 juni.

Er zijn bij deze wijkvergadering foto's gemaakt.

bekijk het fotoalbum

Actueel nieuws | Nieuwsarchief