Praat mee over ver windmolens en zonneparken

01/09/2020 - Woerden heeft ambitieuze plannen om de gemeente energieneutraal te maken. Het gemeentebestuur roept iedereen op om daarover mee te praten. Want hoe moet die ambitie realiteit worden?

Heel Nederland doet wat om over te gaan op duurzame energie. We besparen energie en gaan af van aardgas. De elektriciteit die nodig is, wordt duurzaam opgewekt. Daken worden benut voor zonnepanelen. En er komen meer windmolens op zee en land. De gemeente Woerden wil haar bijdrage aan het Klimaatakkoord en de Regionale Energiestrategie (RES) leveren en zet stappen om duurzame energie op te wekken, via bijvoorbeeld windmolens en zonnevelden. Het College vindt het belangrijk om ook input uit de wijkien mee te nemen. Daarom is de gemeente sinds januari in gesprek met inwoners over hoe dit gedaan moet worden, wat  belangrijk gevonden wordt en welke zorgen en ideeën er leven. Deze input wordt samen met een ruimtelijke, technische en financiële analyse vastgelegd in een ‘Afwegingskader’. De gemeenteraad besluit over het Afwegingskader en de RES. Zo wordt samen bepaald hoe Woerden bijdraagt aan de RES en het klimaatakkoord.

Op basis van alle input en analyses is er een concept-Afwegingskader opgesteld. In september wordt dit in `Woerden en haar kernen besproken. Op 14 oktober wordt er in de wijk over gesproken. Nader bericht volgt uiteraard.

 

Het College vindt het belangrijk, zoals boven aangegeven, om ook input uit de wijken mee te

nemen. Daarom is de gemeente  sinds januari met de samenleving  in gesprek over hoe en onder welke

voorwaarden het opwekken van duurzame energie mogelijk is. Dit wordt samen met

analyses van o.a. ruimtelijk experts vastgelegd in een Afwegingskader. De gemeenteraad

besluit over het Afwegingskader en de RES.

Op basis van alle input is er een concept-Afwegingskader opgesteld.

Het Afwegingskader wordt naast de input uit de samenleving gebaseerd op een aantal aspecten. Deze zijn in het kort:

 

·       Een technische analyse: bijvoorbeeld wettelijke regels en netwerkmogelijkheden.

·       De ruimtelijke visie: van stedenbouwkundigen, landschap experts en de adviescommissie Ruimtelijke kwaliteit en Erfgoed.

·       Het advies van experts over lokaal zeggenschap: hoe gaan we bijvoorbeeld om met opbrengsten.

De gemeenteraad zal naar verwachting eind 2020 het Afwegingskader met de voorwaarden voor het opwekken van grootschalige duurzame energie in Woerden vaststellen.

 

 

 In september vinden een aantal bijeenkomsten plaats. Gestart wordt met voorlichting over de RES en over het Afwegingskader.

14 september: Woerden

22 september: Zegveld

29 september: Harmelen

30 september: Online

6 oktober: Kamerik

 

/userfiles/files/Knipsels%20616l.jpg

 

 

 

 

Actueel nieuws | Nieuwsarchief