Wijkagent Rick Jansen aan het woord tijdens de Wijkvergadering van begin maart

Recente ontwikkelingen in het Staatsliedenkwartier: wijkagent Rick Jansen aan het woord.

Wijkagent Rick Jansen aan het woord tijdens de Wijkvergadering van begin maart

31/03/2017 - Wijkagent Rick Jansen heeft op eigen initiatief een overzicht van de huidige veiligheidssituatie in het Staatsliedenkwartier aan het platformbestuur doen toekomen. In het onderstaande passeren de babbeltruc, verdachte situaties en preventie de revue.

Recente ontwikkelingen in het Staatsliedenkwartier: wijkagent Rick Jansen aan het woord.

Afgelopen maanden is er namelijk een stijging te zien in het aantal woninginbraken en babbeltrucs. Dit heeft een enorme impact op het veiligheidsgevoel van de bewoners. Als wijkagent voel ik me, samen met de gemeente, verantwoordelijk voor veiligheid en leefbaarheid in de wijk. Op het gebied van de woninginbraken zijn positieve ontwikkelingen De inbraken in Woerden zijn de laatste jaren sterk aan het dalen. De aanpak die we met onze partners hebben ingezet heeft een positief resultaat.

De preventieve kant van de aanpak is echter niet altijd even goed zichtbaar. Op basis van de cijfers en meldingen maak ik een voorspelling en daar zetten we capaciteit op in. We willen zijn waar we denken dat de kans het grootste is dat er criminaliteit gaat plaatsvinden. Dat doen we opvallend, met de auto of met de fiets, maar ook vaak onopvallend. Mogelijke daders die we op het oog hebben volgen we actief, maar ik bezoek ze ook thuis voor een gesprek. Bij minderjarige doe ik dat in het bijzijn van de ouders. Samen met onze partners maken we dan een plan om ze te begeleiden. Dat noemen we de PersoonsGerechte-Aanpak (PGA).

De laatste tijd zijn er ook een aantal aangiftes binnengekomen van zogeheten babbeltrucs. Criminelen proberen met een listige truc of een aannemelijk verhaal zich in uw woning te praten. Slachtoffers komen dan later tot de ontdekking dat er spullen zijn gestolen. Veelal zijn de slachtoffers op leeftijd. De komen de tijd ga ik hier extra aandacht aan besteden en scherper op zijn tijdens onze surveillance. Samen met begeleiders en verzorgers wil ik deze groep weerbaarder maken.

Bijkomend effect van de recente ontwikkelingen is dat bewoners scherper zijn situaties waarbij ze een onderbuikgevoel hebben. Steeds vaker ontvangen wij meldingen van “verdachte situaties” waar we dan direct actie op ondernemen. Dit heeft onder andere geleid tot staande houdingen van personen en aanhoudingen van verdachten. Onze recherche is op dit moment druk bezig met een onderzoek naar meerdere woninginbraken waarvan we goederen hebben inbeslaggenomen. Via onze Facebook houden we u daarvan op de hoogte.

Via deze weg wil ik de bewoners bedanken voor hun oplettendheid.

Om af te sluiten zou ik de bewoners er op willen wijzen om aandacht te blijven houden voor het goed afsluiten van uw woning. Gebruik in ieder geval de sloten die u al heeft. Als u iets verdachts ziet in de wijk, belt u dan alstublieft direct 112.

Actueel nieuws | Nieuwsarchief