Uniek concert op 24 maart 2018 in de Weddesteynkapel

05/03/2018 - De Weddesteynkapel leent zich uitstekend voor muziekuitvoeringen. Fanfareorkest Excelsior, dat sinds twee jaar twee keer per jaar een concert in de Kapel geeft, kan daarover meepraten.
Op 24 maart 2018 biedt de Kapel ruimte aan het Dutrch Ladies Orchestra, een blaasorkest uitsluitend bestaande uit vrouwen. Komt dat dus zien, komt dat dus horen. Het is uniek, een blaasorkest in die samenstelling.

/userfiles/files/DLOjpg.jpgOp 24 maart a.s. zal het Dutch Ladies Orchestra o.l.v. Ingrid Slangen in de Kapel Weddesteyn het concert geven:

‘Mi quam een scoon geluyt in myne oren’ ,

      Muziek van vrouwelijke componisten door de eeuwen heen, uitgevoerd door het  damesblaasorkest.

De wereld van de componisten wordt nog steeds door mannen gedomineerd. Niettemin zijn er door de eeuwen heen vele mooie composities door vrouwen geschreven. Uit dit rijke oeuvre zijn een negental composities door het Dutch Ladies Orchestra samengevoegd tot een zeer afwisselend programma: van Koorzang uit de middeleeuwen, een verrassende mars en een pianosuite georkestreerd voor blaasorkest tot knetterende pop van nu, van Hildegard von Bingen (12e eeuw), Belle van Zuylen (18e eeuw), Coby Lankester  ( 20ste eeuw) en Mar-ianne Hof (20ste /21ste eeuw)  tot de bekende Anouk van nu!  Kortom: Alles komt aan bod!
Dit ‘Scoon geluyt’-project is het vierde project van het Dutch Ladies Orchestra (DLO). Het DLO is een symfonisch blaasorkest bestaand uit louter vrouwelijke muzikanten. Sinds 2015 zijn er al drie succesvolle projecten uitgevoerd. Per project een andere bezetting, maar elke keer met de bijzondere energie van een orkest zonder testosteron. Zelfs de instrumenten die traditioneel door potige heren bespeeld worden (trombone, slagwerk en bas) worden hier door frêle damesvingers beroerd. En aan de muzikaliteit en klank is dit niet te merken, al geeft men aan dat er een ander sfeer om dit bijzondere orkest hangt dan bij reguliere blaasorkesten.

Voor het ‘Scoon geluyt’-concert  neemt Ingrid Slangen de directie-baton ter hand. Zij studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en specialiseerde zich in het begeleiden van uiteenlopende ensembles en muziekactiviteiten.

Het DLO stelt zichzelf tot doel:

-                Het bevorderen van de uitvoerkwaliteit van symfonische blaasmuziek

-                Vrouwen samen te brengen rondom muziek

-                Mogelijkheden bieden voor het ontwikkelen van de talenten van vrouwelijke musici

-                een professioneel damesorkest op te zetten dat inzetbaar is op festivals, bijeenkomsten en orkestpodia.

Locatie en tijd: Kapel Weddesteyn, Utrechtsestraatweg 50 in Woerden, zaterdag 24 maart 2018 om 20.00 uur (zaal open 19.30 uur, entree € 5,00 incl. consumptie)

Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via info@ladiesorchestra.nl of 06-24659671
 

Over dit unieke blaasorkest valt nog wel hety een en ander te melden en dat gebeurt in het onderstaande.

Met drie zussen én drie dochters is het iets minder verwonderlijk dat juist bij deze man het idee voor het Dutch Ladies Orchestra ontstond: Dick Hesselink bedacht het in 2015. Het Dutch Ladies Orchestra (DLO) organiseert gemiddeld 1 x per jaar een project waarbij gevorderde amateurmuzikantes, aangevuld met professionals, een concertprogramma instuderen en uitvoeren tijdens één of meerdere concerten.

Projecten tot nu toe

De première van het DLO vond plaats op 25 april 2015 tijdens hun presentatieconcert in Vleuten o.l.v. Dick zelf. Het theater Vleuterweide was vrijwel uitverkocht en Corona Records heeft van dit concert CD opnames gemaakt. Binnen een jaar trad het DLO nog twee keer op: Op 15 november 2015 tijdens de HRFSTWND serie in Doetinchem onder leiding van Johanna Eijsbouts, in samenwerking met UNION Zelhem en op 2 april 2016 was het DLO o.l.v. Dick Hesselink te gast tijdens het voorjaarsconcert van Harmonie Manderen.

Organisatie

Sinds 2 september 2016 is het Dutch Ladies Orchestra een volwaardige stichting met statuten, inschrijving bij de Kamer van Koophandel en een bankrekening. Het stichtingsbestuur wordt gevormd door Hubert Andela en Tanja Mandersloot. De dagelijkse leiding van het DLO deelt Dick sinds april 2017 met Karin Geels, waarbij Dick de meer artistieke taken verzorgt en Karin voor de organisatorische zaken tekent. Door deze uitbereiding zijn er een 2017 hoop plannen ontwikkelt, al was het een domper dat een vierde DLO-project in najaar 2017 geen doorgang kon vinden.

In het voorjaar van 2018 start alsnog het project ‘Mi quam een scoon geluyt in myne oren’. De concerten vinden plaats op zaterdag 17 maart in Ede, zaterdag 24 maart in Woerden en zondag 25 maart in Rotterdam. Dit project bestaat uit muziekstukken die allen gecomponeerd zijn door vrouwen. Naast het DLO-orkest zal er ook een koor medewerking verlenen om een aantal solo- en koorwerken ten gehore tebrengen. Een aantal muziekstukken worden specifiek voor het DLO gearrangeerd voor harmonie-orkest. Voor actuele informatie rondom dit project verwijzen we je graag naar de facebookpagina van het DLO.

Professionele damesmuziek

Daarnaast willen het DLO in 2018 een start maken met het ‘DLOpro’: Een professioneel blaasorkest bestaande uit louter vrouwen dat een volwaardig muzikaal programma kan presenteren tijdens evenementen, op cultuurpodia en in theaters.

/userfiles/files/DLOjpg.jpg

 

 

 

Actueel nieuws | Nieuwsarchief