Autokraak en Autobranden

15/12/2018 - Autokraak is de meest voorkomende vorm van voertuigcriminaliteit. In 2018 zijn er 37 auto-inbraken geweest in de wijk Staatsliedenkwartier. Dat zijn er 4 meer dan in 2017. De autokraken vinden vooral plaats van dinsdag tot en met donderdag en in het midden van de wijk. Daders lijken het gemunt te hebben op met name Volkswagen, Audi en Skoda.
Autokraak is een probleem, maar in Woerden speelt op dit moment nog iets anders, iets gruwelijkers: autobranden.
Volgens het AD/Groene Hart van vandaag, zaterdag 15 december 2018, zijn er in de nacht van donderdag op vrijdag weer 2 auto's in vlammen opgegaan. Het totaal staat nu op 17. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam daar in de A. van Ostadestraat een vrachtauto bij. Nummer achttien. Advies van de politie: Wees alert!

Auto-inbraak. Hoe te voorkomen? In het onderstaande staat te lezen wat men van politiewege belangrijk vindt om dit te voorkomen.

Relay attack

De nieuwste trend binnen het autokraken is ‘relay attack’: de autodieven verlengen met een apparaatje het signaal van uw keyless entry en stelen zo uw auto op klaarlichte dag. De keyless entry techniek is gebaseerd op een zender in de auto en sleutel. Wanneer je een van de portieren vastpakt zendt de auto een signaal uit en de sleutel beantwoordt dit signaal met een code. Als de code juist is ontgrendelen de portieren. Hoe kunt u deze vorm van autokraak voorkomen?

 

Tip 1:       Voorkom dat het signaal van een keyless entry auto onderschept kan worden: laat de sleutel niet op een zichtbare plek liggen en berg de sleutel onopvallend op.

Tip 2:    Kijk op 7 tips om een autokraak te voorkomen | Risico's in beeld.

Autokraak ‘op bestelling’

De laatste jaren zijn ook onderdelen als airbags, koplampen, bumpers en ingebouwde navigatiesystemen etc. erg in trek. Ruiten worden ingeslagen en de airbag en/of navigatie worden weggenomen.

Tip 1:     Bij ZZP-bussen wordt aanbevolen om de laadruimte geheel te blinderen of metalen roosters voor ramen te monteren.

Tip 2:     Een trekhaak slot om het openen van deuren te blokkeren blijkt ook efficiënt tegen inbraak te zijn.

Haal kostbaarheden zelf uit uw auto

Een nog groter risico is diefstal van kostbare spullen uit een auto. Een autoraampje is zo ingetikt. De criminelen hebben het vooral op dure gereedschappen en apparatuur voorzien.

Neem kostbare spullen mee of berg ze op uit het zicht. Dat geldt zeker als u parkeert in onveilige buurten, zoals toeristische binnensteden of juist rustige industriegebieden. Wat kunt u doen om diefstal van kostbare spullen uit uw auto of busje te voorkomen?

Tip 1:     Zet bluetooth uit wanneer u een telefoon of tablet in de auto laat liggen. Het bluetoothsignaal is namelijk eenvoudig te onderscheppen en verraadt dan dát er iets te halen valt.

Tip 2:     Laat het handschoenkastje openstaan. Vooral ’s nachts is het belangrijk dat de dieven zien dat er niets te halen valt.

Tip 3:     Parkeer uw auto waar mogelijk in een goed verlichte omgeving, of waar het meeste zicht op is.

1-1-2!

Als u een verdachte situatie in uw buurt ziet: bel meteen 112!

U kent uw omgeving en ziet meteen als er mensen zijn die niet ‘in het beeld passen’. Ga nooit zelf op de situatie af, maar bel altijd de politie. Dankzij extra politie-inzet zijn er de afgelopen tijd bijna geen inbraken meer geweest, maar samen kunnen we de buurt nog veiliger maken!

Meer tips en achtergrondinformatie om autokraak te voorkomen vindt u ook op: Autokraak en op Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit - home

Bijgaand het artikel uit het AD/G~roene Hart vanm vandaag, 15 december 2018

/userfiles/files/Autobrand1.jpg

/userfiles/files/Autobrand2.jpg

/userfiles/files/Autobrand3.jpg

/userfiles/files/Autobrand4.jpg

Actueel nieuws | Nieuwsarchief