De groene AED

BuurtAED-actie in Staatsliedenkwartier groot succes!

De groene AED

14/01/2023 - In het Staatsliedenkwartier hangt binnenkort een AED in de omgeving van de Dr. Kuyperlaan. Via het platform BuurtAED.nl van de Hartstichting hielden de buren een succesvolle inzamelactie voor een AED. Binnen twee dagen werd voldoende geld opgehaald om de AED met bijpassende buitenkast te kopen.

Initiatiefnemer van de actie Martijn van Rijsbergen: “De actie is opgestart na het lezen van een artikel van Paul Sengers in de Woerdense Courant. Hij heeft in zijn buurt (Snel en Polanen) een AED geplaatst via die platform. Ik ken Paul via het Rode Kruis in Woerden. Daarnaast geef ik zelf ook reanimatiecursussen en was daardoor des te meer verbaasd dat in heel Staatsliedenkwartier nog geen openbare AED is geplaatst. Samen met buurtgenoot Willemieke de Wit zijn we gaan flyeren en zijn er berichten in meerdere buurt Apps geplaatst. Binnen een hele korte tijd was het bedrag bij elkaar.  

We zijn ambitieus: het volgende doel is om op de ‘andere helft’ van wijk, ter hoogte van de De Jagerschool en/of de woningen aan de Fagellaan ook een AED te plaatsen, zodat de dekking optimaal is en er binnen 6 minuten een AED beschikbaar kan zijn. We zoeken nog personen die dit in de wijk willen uitzetten: we helpen graag met opzetten van de actie wanneer dat nodig is.”

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren en een AED wordt ingezet. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is. 

Lees meer en kijk wat jij kunt doen op www.buurtaed.nl 

Actueel nieuws | Nieuwsarchief