Dodenherdenking anders

05/05/2020 - De taptoe op 4 mei, Dodenherdenking, verliep in 2020 totaal anders dan vanaf 1946 gebruikelijk.
In het Staatsliedenkwartier werd op drie plaatsen de taptoe geblazen.

Op 4 mei om 07.00 uur de tv aangezet en dan word je verrast door iemand in het uniform van Excelsior (trompettist Harrie Banken) die op de nationale tv uitlegt dat het met het taptoesignaal i.v.m. de coronacrisis anders zal gaan dan gewoonlijk.

Eerder al riep het 4 en 5 mei comité iedereen op die een blaasinstrument bespeelt om even voor achten ’s avonds op zijn/haar balkon of voortuin de taptoe te gaan spelen.

In Woerden zou het anders gaan. Nico van der Steeg, voorzitter van Harmonie De vriendschap, opperde het plan om op 17 plaatsen in Woerden, Kamerik, Zegveld en Harmelen een trompettist in te zetten die op het door hem gegeven signaal via whatsapp de taptoe gaat spelen en na de 2 minuten stilte het Wilhelmus.

De trompettisten werden gevonden via De Vriendschap, Excelsior, Klunst na Arbeid (Zegveld) en Nieuw Leven (Kamerik).

Harrie Banken, voor onze Facebookpagina relevant te vermelden dat hij woonachtig is in het Staatsliedenkwartier, speelde bij het monument voor de kerk in Harmelen.

Op drie plekken in het Staatsliedenkwartier vond zo’n herdenking plaats.

Voor ’t Oudelandt speelde Erica Klerk van De Vriendschap, bij Careyn Weddesteyn speelde Wanda Hoogendoorn, voormalig lid van De Vriendschap en in de Meander blies Marien Loeffen, ook van De Vriendschap, op z’n trompet.

/userfiles/files/Knipsels%20617.jpg

Zelf woonden wij het optreden van Wanda bij. Zij speelde ontroerend mooi en zuiver. Er waren ongeveer 15 wijkbewoners bij dit optreden aanwezig, waaronder natuurlijk man en kinderen, die zichtbaar trots naar hun vrouw en moeder keken en luisterden.

Daniëlle Verweij van het AD/Groene Hart was bij Bastion 3 in de Meander om naar Marien te luisteren.

Hoe anders ging het er nog in 2019 toe, toen Excelsior speelde bij het monument op de begraafplaats op de Meeuwenlaan en vervolgens voor het monument ook op de Meeuwenlaan.

Leuk nog te vermelden dat op de door Alex de Kuijper gemaakte foto twee wijkbewoners prominent in beeld gebracht zijn: Ruud Jansen als tamboer-maitre en Wim van Geelen als trombonist. Beiden wonen op de Utrechtsestraatweg.

/userfiles/files/1(1).jpg

 

bekijk het fotoalbum

Actueel nieuws | Nieuwsarchief