Uit de oude doos: supermarkt in het Staatsliedenkwartier geopend

03/04/2019 - De eerste supermarkt in het Staatsliedenkwartier begon in 1971 als ‘noodwinkel’. Onder de naam Centra-markt startte ondernemer Stef van der Meer, een boerenzoon uit Linschoten, de winkel. In 1974 ging de ‘echte’ supermarkt open.

‘Nog zelden zal de opening van een supermarkt met zoveel vreugde door de wijk zijn ontmoet’, was te lezen in de Woerdense Courant van 29 augustus 1974. De zoon van Stef mocht het lint doorknippen om de Centra-markt officieel te openen.

Voldeed aan behoefte in de wijk

Het nieuwe pand was veel groter dan de noodwinkel (het ging van 270 naar 550 vierkante meter) en tijdens de opening was goed te merken dat het hele Staatsliedenkwartier meeleefde met de populaire ondernemer. Honderden mensen bezochten de winkel en de Woerdense Courant schreef destijds dat hiermee ‘overduidelijk werd bewezen, hoezeer de nieuwe vestiging in een behoefte voldoet.’

Stef werkte sinds 1958 voor een melkslijter en later nam hij deze zaak zelfs over. Hij breidde zijn assortiment uit en een grote supermarkt was volgens de krant altijd al zijn ‘ideaal’ geweest. Hiervoor behaalde hij de nodige vakdiploma’s.

Symhathieke ondernemer

Eerst zou Stef een winkel in Tournoysveld gaan openen, maar dat werd dus in het Staatsliedenkwartier. Met de hulp van Centra begon hij in 1971 als zelfstandig ondernemer met zijn eigen supermarkt. En in 1974 ging dus de echte supermarkt open.

De bezoekers waren ‘opgetogen’ over de nieuwe aanwinst in de wijk. En de Woerdense Courant schreef: ‘En voorlopig mag deze sympathieke ondernemer constateren dat zijn vaak moeilijke pioniersarbeid en zijn volhouden met succes zijn bekroond.’

Winkelcentrum De Schans

Wist je dat het Staatsliedenkwartier ooit een heus winkelcentrum was met de naam ‘De Schans’? Nu zitter er nog maar twee zaken; Aldi en Uncle Tang. Vroeger zaten er onder andere nog een bijkantoor van de Bondsspaarbank, boekhandel De Bij (is later verhuisd naar Snel en Polanen), een cafetaria en drogisterij Oosterbeek. De Centra-markt was de eerste winkel in dit winkelcentrumpje.

Van Centra naar C1000

Langzaamaan werd de naam Centra vervangen door de naam van een nieuwe supermarktformule: C1000. De Centra-markt van Stef was als 251ste aan de beurt in 1993. In datzelfde jaar werd bekend dat hij ook de nieuwe C1000 in Snel en Polanen ging runnen.

Super de Boer en Aldi

De supermarkt werd later nog een Super de Boer, maar op 12 maart 2011 sloot deze supermarkt. Hierna kwam de discounter Aldi op deze plek te zitten.

Enkele maanden geleden deed het gerufht de ronde dat de Aldi wel eens zou kunnen vertrekken naar Snel & Polanen. Of het om meer dan ene gerucht gaat is tot op de dag van vandaag niet helder.

 

/userfiles/files/Foto1.jpg

De zoon van Stef v.d. Meer opent de zaak van zijn vader

/userfiles/files/Foto2.jpg

Stef en Hans v.d. Meer

/userfiles/files/Foto3.jpg

Winkelcentrum De Schans. Wie kent die naam nog?

 

Actueel nieuws | Nieuwsarchief